Yoğurda eklenir eklenmez besin değerini 2 katına çıkıyor: Mutfakların şahı işbaşında!

Balin Probiyotik Etkileri Yoğurda Nasıl Katkı Sağlıyor?

Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, balın probiyotik etkileri artırma konusundaki rolünü ortaya koydu.

Sağlıklı, iltihap giderici, antioksidan ve antibiyotik özelliklere sahip olan balın, yoğurda eklendiğinde bu fermente süt ürününün probiyotik gücünü artırdığı keşfedildi. Araştırmacılar, balın probiyotik bakterilerin bağırsakta hayatta kalmasını desteklediğini belirtti.

Mayo Clinic’e göre, balın gastroenterit kaynaklı ishalin önlenmesine yardımcı olabileceği ve oral rehidratasyon tedavisinde kullanılabileceği yönünde kanıtlar bulunuyor. Beslenme uzmanı Dawn Jackson Blatner ise balın hem probiyotik hem de prebiyotik özelliklere sahip olduğunu ve bağırsak florasının sağlığına katkıda bulunduğunu ifade ediyor.

Bağırsakta toksik maddelerin atılmasını sağlıyor

Yoğurt ise, sütten daha kolay sindirilebilen bir protein, vitamin ve mineral kaynağı olarak öne çıkıyor. İspanyol Kalp Vakfı’na (FEC) göre, yoğurdun probiyotik etkisi, laktoz intoleransı semptomlarının iyileştirilmesine, rotavirüs ve antibiyotik kaynaklı ishalin tedavisine yardımcı oluyor. Ayrıca, bağırsakta toksik ve kanserojen maddelerin atılmasını desteklerken, bağışıklık hücrelerinin doğal üretimini artırıyor.

Bal ve yoğurt kombinasyonu, hem lezzetli hem de sağlık açısından faydalı bir seçenek olarak dikkat çekiyor. Ancak, balın yüksek kalorili olduğu göz önünde bulundurularak ölçülü tüketilmesi öneriliyor. Bu güçlü ikili, sindirim sağlığını desteklemek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için ideal bir tercih olabilir.

Akdeniz diyetinde yaygın bir lezzet

Akdeniz diyetinin yaygın bir kombinasyonu olan yoğurt ve bal, hem lezzet hem de sağlık açısından dikkat çekiyor. Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi’nden (UIUC) yapılan iki araştırmaya göre, sabahları bir kase sade yoğurda bir kaşık bal eklemek, kahvaltınızı tatlandırmanın yanı sıra yoğurttaki probiyotik kültürleri artırıyor.

UIUC Gıda Bilimi ve İnsan Beslenmesi Bölümü’nde doçent ve The Journal of Nutrition’da yayımlanan çalışmaların ortak yazarı olan Hannah Holscher, yoğurt ve balın mutfak uyumunu ve bunun gastrointestinal mikrobiyom üzerindeki etkilerini araştırdıklarını belirtti. Holscher, Yunan yoğurtları gibi fermente süt ürünlerinin, sindirim sağlığını ve düzenli bağırsak hareketlerini destekleyen, ruh hali ve bilişsel işlevler üzerinde olumlu etkiler sağlayan Bifidobacterium animalis (B. animalis) gibi probiyotik suşlar içerdiğini ifade etti.

Holscher, sindirim sürecinde ağız, mide ve bağırsaktaki enzimlerin besin emilimini kolaylaştırdığını ancak aynı zamanda yararlı probiyotik bakterilerin canlılığını azalttığını vurguladı. Araştırmalar, balın yoğurttaki probiyotik bakterilerin bağırsakta hayatta kalmasını desteklediğini ortaya koydu. Holscher, laboratuvar çalışmasının sonuçlarının insanlarda gerçek dünya uygulamalarına dönüştürüldüğünü belirtti.

Yoğurt ve bal kombinasyonu, hem Akdeniz diyetinin bir parçası olarak hem de sindirim sağlığını destekleyen güçlü bir ikili olarak öne çıkıyor. Bu lezzetli ve sağlıklı seçenek, kahvaltı sofralarına hem tat hem de fayda katıyor.

Related Posts

Erken müdahale ile mide kanserinden kurtuldu

Uzun süredir yaşadığı halsizlik ve kansızlık şikayetleriyle hastaneye başvuran 65 yaşındaki İrfan Çınar’a, yapılan endoskopi ve biyopsi sonucunda mide kanseri teşhisi kondu. Hastalığın yalnızca mideyle sınırlı olduğunu gösteren ileri tetkiklerin ardından, Çınar ameliyata alındı. Erken müdahale ile yapılan operasyonla midesi tamamen alınan hasta, sağlığına kavuştu. Hastalığın belirtileri arasında yemek sonrası göğüs kafesi ile göbek arasındaki ağrılar, erken doyma, kansızlık, halsizlik, iştahsızlık ve istemsiz kilo kaybı olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İhsan Metin Leblebici, “Bu şikayetler çoğu zaman göz ardı ediliyor. Mide kanseri endoskopik görüntüleme ve biyopsi ile teşhis edilebiliyor” dedi.

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

Adım sayısını artırmak neden önemli? İşte cevabı

Uluslararası bir araştırma, günlük adım sayısını artırmanın hareketsiz yaşam tarzının neden olduğu sağlık risklerini önemli ölçüde azaltabileceğini gösterdi.

Her dışarı çıktığınızda başınız ağrıyorsa sebebi bu olabilir

Son zamanlarda dışarı çıktığınız anda baş ağrısı şikayetleriniz artıyorsa, sebebi sadece stres ya da yorgunluk olmayabilir.

Kahve tutkunlarına kötü haber: Sağlık sorunlarına yol açabilir

Almanya’dan uzmanlar, yüksek dozda kafein tüketiminin kalp ritim bozuklukları, yüksek tansiyon ve diğer ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir