Yazın favori tatlısı diş sağlığını tehdit ediyor mu? Dondurma tüketiminde bunlara dikkat!

Dondurma Tüketimi ve Diş Sağlığı İlişkisi

Hava sıcaklıklarının artmasıyla dondurma tüketiminin yaygınlaştığı bir dönemde, Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, dondurmanın diş sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekiyor. Yüksek şeker içeriği nedeniyle dondurmanın diş çürüğü riskini artırabileceğini ifade eden Erdoğan, “Şeker, ağızdaki bakterilerle birleşerek asit oluşturabilir ve bu da diş minesini aşındırabilir. Soğuk yapısı ise hassas dişlerde rahatsızlıklara sebep olabilir. Ancak makul miktarlarda tüketildiğinde ciddi sorunlara yol açmaz” diyor.

Hassas Dişlere Özel Uyarılar

Dolgu, kanal tedavisi veya ortodontik tedavi görenlerin dondurma tüketimine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, “Şekerli içeriğin çürük riskini artırabileceğini, yapışkan dondurmaların braketlere zarar verebileceğini ve soğuk hassasiyeti olan dişlerde ağrıya neden olabileceğini” belirtiyor. Erdoğan, tedavi sürecine göre diş hekimine danışılmasını tavsiye ediyor ve dondurma tüketildiğinde dikkatli olunmasını öneriyor. “Küçük porsiyonlarla yavaşça tüketmek, ağızda biraz bekletmek ve özel diş macunları kullanmak hassasiyeti azaltabilir” diye ekliyor.

Ağız Hijyeni İçin Öneriler

Dondurmanın kalsiyum ve fosfat içeriğinin diş minesini güçlendirebileceğini ancak şeker içeriğinin bu olumlu etkiyi gölgeleyebileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, “Şekersiz veya düşük şekerli süt bazlı dondurmaların tercih edilmesi daha faydalı olabilir. Şekerli dondurmalar ise çürük riskini artırabilir” diyor. Dondurmadan sonra ağız hijyeninin korunması için suyla çalkalamanın önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, diş fırçalamadan önce 30 dakika beklenmesi gerektiğini ve diş ipi kullanımının plak oluşumunu engelleyebileceğini belirtiyor. Son olarak, şekersiz sakız çiğnemenin tükürük salgısını artırarak asidi nötralize edebileceğini öneriyor.

Related Posts

TTB’den kenevir kullanımıyla ilgili uyarı: Halk sağlığını tehdit ettiği belirtildi

Türk Tabipleri Birliği (TTB), TBMM’de görüşülen “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kapsamında gündeme gelen kenevir maddesiyle ilgili açıklama yaptı. TTB, kenevirin tıbbi kullanım dışındaki alanlarda serbestleştirilmesinin halk sağlığı açısından risk taşıdığı uyarısında bulunarak, düzenlemenin tekliften çıkarılması gerektiğini belirtti.

Binlerce birey ve aileyi sevindirecek haber! SGK kapsamına aldı

Türkiye’de kistik fibrozis hastalarının yaşam kalitesini önemli ölçüde artıran modülatör ilaç, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından geri ödeme kapsamına alındı. Kistik Fibrozis Derneği (Kifder) Başkanı İlknur Görgün, “Bu karar, binlerce kistik fibrozisli birey ve ailesi için büyük bir umut kaynağı oldu” açıklamasını yaptı.

Sadece 30 gün şekersiz yaşayın… Vücudunuzda neler değiştiğine inanamayacaksınız

Günlük hayatın görünmez bağımlılığı olan şeker, yalnızca damak tadımızı değil, bedenimizin işleyişini de etkiliyor. Sadece 30 gün boyunca ilave şekeri kesmek zihinsel berraklıktan karaciğer sağlığına, cilt gençliğinden bağışıklık sistemine kadar vücutta adeta sessiz bir devrim başlatıyor.

Sosyal medya ‘güzellik algısı’: Gençleri depresyona sürüklüyor

Türkiye Psikiyatri Derneği’nden Prof. Dr. Aslıhan Dönmez, ergenlik çağında yaygın görülen anoreksiyanın ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti. Dönmez, sosyal medyanın zayıflık mitini pekiştirdiğini ve ailelerin gençleri bu baskıdan koruması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Ergen: Adet geciktirici ilaçlar alışkanlığa dönüşmemeli

Prof. Dr. Ergen: Adet geciktirici ilaçlar alışkanlığa dönüşmemeli

‘4 hekimden 3’ü gelirinden memnun değil’

Ankara Tabip Odası Hekim Profil Araştırması’nın ön değerlendirme toplantısı yapıldı. Raporun ön değerlendirme sonucuna göre her dört hekimden sadece biri gelirinden memnun.