Türkiye’nin çelik ürünleri ihracatı mayısta arttı

Türkiye Çelik Üretimi ve Dış Ticaret Verileri Açıklandı

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), mayıs ayına ilişkin çelik üretimi, tüketimi ve dış ticaret verilerini kamuoyuyla paylaştı. Bu verilere göre, Türkiye’nin ham çelik üretimi mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,8 azalışla 3,1 milyon ton olarak kaydedildi. Ocak-Mayıs döneminde ise üretim yüzde 1,4 azalarak 15,4 milyon ton seviyesine geriledi.

Nihai mamul tüketimi ise mayısta bir önceki yıla göre yüzde 1,1 artarak 3,4 milyon tona ulaştı. Yılın ilk beş ayında nihai mamul tüketimi ise yüzde 4,7 düşüşle 15,5 milyon tona geriledi.

Çelik Ürünleri İhracatında Artış Gözlemlendi

Mayısta çelik ürünleri ihracatı miktar olarak bir önceki yıla göre yüzde 21,1 artarak 1,4 milyon ton, değer olarak ise yüzde 9,2 artarak 922,8 milyon dolar oldu. Ocak-Mayıs döneminde ise çelik ürünleri ihracatı miktar bazında yüzde 18 artış göstererek 6,3 milyon ton, değer bazında ise yüzde 7,9 artarak 4,3 milyar dolara yükseldi.

Çelik ürünleri ithalatı ise mayısta geçen yılın aynı dönemine göre miktar olarak yüzde 24,6 artışla 1,9 milyon ton, değer olarak ise yüzde 0,1 azalışla 1,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Mayıs döneminde ise çelik ürünleri ithalatı miktar olarak yüzde 6 artarak 7,5 milyon ton, değer olarak ise yüzde 5,1 azalarak 5,3 milyar dolara ulaştı.

Geçen yılın aynı dönemine göre, ihracatın ithalatı karşılama oranı ocak-mayıs döneminde yüzde 71’den yüzde 80,7’ye yükseldi.

“İhracat Pazarlarının Canlandırılması Önem Arz Ediyor”

TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan’a göre, Türkiye mayıs ayında dünya çelik sektörüne kıyasla daha az bir küçülme gösterdi. Üretimdeki gerilemeye rağmen Türk çelik sektörü, Avrupa’da birinci ve dünyada yedinci sırada yer alıyor. Yayan, yüksek kapasitenin ithalat nedeniyle kullanılamadığına ve bu sebeple ithalatın kontrol altına alınması gerektiğine dikkat çekerek şunları belirtti:

“Çelik sektöründeki yapısal sorunlar diğer sanayi kollarını da etkileyecektir. Stratejik ve yapısal adımların atılması, sektörün ve ülke ekonomisinin genel rekabet gücünü belirleyecektir. Dampingli ithalata karşı önlemler alınması ve ihracat pazarlarının canlandırılması için Gümrük Birliği ve serbest ticaret anlaşmalarının güncellenmesi gerekmektedir.”

Related Posts

EPDK doğal gazda temmuz tarifesini açıkladı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğal gaz toptan satış fiyatlarında bütçe hedefleri doğrultusunda değişikliğe gidildiğini bildirdi.

Mersin’de binlerce aileye nakit destek! Haziran ödemesi yapıldı

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Halk Kart’ın haziran ayı tutarını hesaplara yatırdı. İşte hesaplara yatırılan miktar…

Memur ve emekli Temmuz zammını bekliyor: Gözler 3 Temmuz Perşembe gününde

Haziran enflasyonu belirleyici olacak: Zam oranı sosyal yardımları da etkileyecek

Çiftçiye 135 milyar TL’lik dev ödeme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ziraat Bankası 4. Tarım Ekosistemi Buluşması’nda, “Nisan ayında son 30 yılın en düşük sıcaklıkları kaydedildi. Kimi yerlerde eksi 17’yi gören sıcaklık düşüşleriyle karşılaştık. Zirai don olayından 34 ilimiz büyük …

Hazine’den 2,5 milyar dolarlık kira sertifikası ihracı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, uluslararası sermaye piyasalarında 2,5 milyar dolarlık kira sertifikası (sukuk) ihraç edildiğini bildirdi.

Gümüş fiyatları ateşkesle nefes aldı

Gümüşün ons fiyatı, jeopolitik risklerin azalmasıyla üçüncü işlem gününde de 36 dolar seviyesinde tutunarak istikrarını korudu. Geçtiğimiz hafta 13 yılın en yüksek seviyelerini görerek ons başına 40 doları aşan gümüş, İsrail ile İran arasındaki …