TÜİK, mart ayı sanayi üretim verilerini açıkladı

Türkiye Ekonomisinin Öncü Göstergesi Sanayi Üretiminde Mart Ayında Toparlanma

Türkiye ekonomisinin öncü göstergelerinden biri olan sanayi üretiminde, mart ayında toparlanma sinyalleri geldi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, sanayi üretimi mart ayında bir önceki aya göre %3,4, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %2,5 oranında artış gösterdi.

Ocak ayında aylık bazda düşüş yaşayan, şubat ayında ise hem aylık hem yıllık bazda daralan sanayi üretimi, martta yeniden pozitif büyüme yoluna girdi. Şubat ayında sanayi üretimi aylık %1,6, yıllık %1,9 oranında gerilemişti.

Alt Sektörlerde Durum Ne?

TÜİK’in 2021=100 referans yıllı sanayi üretim endeksine göre:

Madencilik ve taş ocakçılığı sektörü, Mart 2025’te geçen yılın aynı ayına göre %4,9 arttı.

İmalat sanayi sektörü yıllık bazda %2,0 artış gösterdi.

Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü ise yıllık %6,1 oranında yükseldi.

Aylık bazda ise:

Madencilik ve taş ocakçılığı sektörü %8,2 ile en yüksek artışı kaydetti.

İmalat sanayi sektörü %3,7 oranında büyüdü.

Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü ise %3,5 oranında geriledi.

Sanayi üretiminde gözlenen bu toparlanma, yılın ikinci çeyreği öncesinde ekonomide olumlu sinyaller olarak değerlendiriliyor.

Related Posts

Avrupa borsaları ticaret anlaşmasının ardından rahat bir nefes aldı

Anlaşma, Trump’ın İngiliz ihracatına uyguladığı yüzde 10’luk gümrük vergilerini yürürlükte bırakıyor, her iki ülke için de tarım ürünlerine erişimi sınırlı ölçüde genişletiyor ve ABD’nin İngiliz otomobil ihracatına uyguladığı yasaklayıcı gümrük …

Trump görüşme öncesi Çin’e ayar verdi

ABD-Çin görüşmeleri öncesinde Trump’tan Çin’e yanıt geldi. ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e yönelik yüzde 80’lik tarifenin doğru göründüğünü belirtti.

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Borsada takas süresi kısalıyor: Yatırımcılar için yeni dönem başlıyor!

Borsada takas süresinin kısaltılması, işlem hacimlerinde önemli artışlara yol açabilir. Uzmanlar, bu değişikliğin yatırımcılar için daha hızlı işlem yapma imkanı sunacağını belirtiyor. Yatırımcılar ve aracı kurumlar, uyum sürecine hızla adapte olabilir.

500 kişiye iş verecekti: Otomotiv devi yatırımdan vazgeçti iş umudu yattı

Nissan Motor, Japonya’nın güneybatısındaki Kyushu adasında elektrikli araçlar için planladığı 1,1 milyar dolarlık pil fabrikası yatırımından vazgeçtiğini duyurdu. Ocak ayında açıklanan projede, Kitakyushu kentinde 153,3 milyar yen (yaklaşık 1,1 …

Türkiye-İngiltere arasında ticareti hızlandıracak kritik adım

Avrupalı Türk Markalar Birliği (ATMB) Başkanı Vehbi Keleş, bu hafta Türkiye ve İngiltere arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nı (STA) güçlendirmek üzere imzalanan yeni fasılların ikili ticareti daha da geliştirmek için kritik adım olduğunu, özellikle otomotiv ve kimya sektörlerinde 8 milyar dolarlık ticareti hızlandıracağını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir