Sosyal medya ‘güzellik algısı’: Gençleri depresyona sürüklüyor

Ergenlik döneminde sıkça karşılaşılan bir yeme bozukluğu olan anoreksiya nervoza hakkında uzmanlar uyarıda bulunuyor. Özellikle gençleri, sosyal medyanın oluşturduğu mükemmellik algısından korumak gerektiğini belirten Türkiye Psikiyatri Derneği’nden Prof. Dr. Aslıhan Dönmez, Cumhuriyet’e konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Dönmez, anoreksiya nervozanın ciddi psikiyatrik bir rahatsızlık olduğunu vurgulayarak, “Beslenme kısıtlandığı zaman vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminler, mineraller ve elektrolitler yeterli düzeyde alınamaz. Bu durumda kas ve kemik erimeleri, diş sorunları, böbrek işlev bozuklukları, hatta böbrek yetmezliği, sinir hücresi hasarı ve beyin küçülmesi gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Ayrıca yeterince yağ dokusu olmaması durumunda üreme hormonlarının düzgün çalışamaması ve dolayısıyla doğurganlık sorunları ortaya çıkabilir” dedi.

Görsel ve sosyal medyanın hastalığın yayılmasında önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Dönmez, “Toplumun beklentilerine göre, zayıf olan kadın daha çok beğenilir, örnek alınır, başarılı ve iradeli olarak görülür. Ancak, bu algı aslında bazı sektörlerin para kazanma amaçlı geliştirdiği bir yanılsamadan ibarettir. Bu yanlış bakış açısı genç kadınları erken yaşlardan itibaren baskı altına alır. Ergenlik döneminde, bu toplumsal ve sosyal baskılar birleşerek yeme bozukluğu riskini artırır” şeklinde konuştu.

Related Posts

TTB’den kenevir kullanımıyla ilgili uyarı: Halk sağlığını tehdit ettiği belirtildi

Türk Tabipleri Birliği (TTB), TBMM’de görüşülen “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kapsamında gündeme gelen kenevir maddesiyle ilgili açıklama yaptı. TTB, kenevirin tıbbi kullanım dışındaki alanlarda serbestleştirilmesinin halk sağlığı açısından risk taşıdığı uyarısında bulunarak, düzenlemenin tekliften çıkarılması gerektiğini belirtti.

Binlerce birey ve aileyi sevindirecek haber! SGK kapsamına aldı

Türkiye’de kistik fibrozis hastalarının yaşam kalitesini önemli ölçüde artıran modülatör ilaç, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından geri ödeme kapsamına alındı. Kistik Fibrozis Derneği (Kifder) Başkanı İlknur Görgün, “Bu karar, binlerce kistik fibrozisli birey ve ailesi için büyük bir umut kaynağı oldu” açıklamasını yaptı.

Sadece 30 gün şekersiz yaşayın… Vücudunuzda neler değiştiğine inanamayacaksınız

Günlük hayatın görünmez bağımlılığı olan şeker, yalnızca damak tadımızı değil, bedenimizin işleyişini de etkiliyor. Sadece 30 gün boyunca ilave şekeri kesmek zihinsel berraklıktan karaciğer sağlığına, cilt gençliğinden bağışıklık sistemine kadar vücutta adeta sessiz bir devrim başlatıyor.

Prof. Dr. Ergen: Adet geciktirici ilaçlar alışkanlığa dönüşmemeli

Prof. Dr. Ergen: Adet geciktirici ilaçlar alışkanlığa dönüşmemeli

‘4 hekimden 3’ü gelirinden memnun değil’

Ankara Tabip Odası Hekim Profil Araştırması’nın ön değerlendirme toplantısı yapıldı. Raporun ön değerlendirme sonucuna göre her dört hekimden sadece biri gelirinden memnun.

Kenelere dikkat! Yaz aylarında artan KKKA vakalara karşı ne yapmalı?

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hastane Enfeksiyon Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Gamze Kalın Ünüvar, yaz aylarında artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı önemli uyarılarda bulundu.