Sabancı Vakfı’nın desteğiyle yürütülen Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesinden genç kadınlara 45 milyon TL değerinde destek

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğinde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Vakfı destekleriyle yürütülen Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi, Türkiye’de ne eğitimde ne istihdamda (NEET) yer alan genç kadınların ekonomik ve toplumsal hayata katılımı için çalışmaya devam ediyor. 2022 yılında başlayan ve ilk fazı tamamlanan proje ile bugüne kadar 6 bin NEET genç kadına ulaşıldı, 800’den fazlası iş hayatına katıldı. Projenin etkisini ölçmek için gerçekleştirilen sosyal etki analizine (SROI) göre yılda 45 milyon TL sosyal değer yaratıldı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğinde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Vakfı destekleriyle yürütülen Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesinin ilk fazı tamamlandı. Ülkemizde ne eğitimde ne istihdamda (NEET) yer alan genç kadınların güçlenmesi amacıyla yürütülen proje aracılığıyla bugüne kadar 6 bin NEET genç kadına ulaşıldı ve 800’den fazlası iş hayatına dahil oldu.

Kapsamlı saha araştırmalarıyla NEET genç kadınların sorun ve ihtiyaçlarının tespit edilmesiyle yola çıkılan projede; mesleki eğitimler ve hak temelli güçlenme eğitimleri, mentorluk ve hibe programı, iş, staj, eğitim ve girişim desteği fırsatlarına kolay erişim sağlayan Fırsatlar Haritası gibi pek çok faaliyet gerçekleştirildi.

Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesine yapılan her 1 TL’lik yatırım 4 TL’lik sosyal getiri sağlarken, yılda 45 milyon TL sosyal değer yaratıldı. Özellikle Mentorluk Programı, katılımcılara daha fazla fayda sağladı. Bu programda her 1 TL yatırım, 6 TL sosyal getiri yarattı. Kadınların iş bulma oranları artarken, psikolojik dayanıklılıkları da güçlendi. Mentorluk sürecinde kazandıkları özgüven, iş hayatında başarılı olmalarına katkıda bulundu.

“Projemiz, kadınların hem bireysel olarak güçlenmelerine hem de ekonomik hayata dahil olmalarına katkılar sunuyor”

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı proje hakkında şunları söyledi:

“Ülkemizin toplumsal gelişimine katkıda bulunmak için 50 yıldır faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Özellikle kadınlar ve kız çocuklarının her alanda eşit fırsatlara sahip olabilmeleri, vakfımızın çalışmalarının merkezinde yer alıyor. Araştırmalarımızın ortaya çıkardığı gibi ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç kadınlar meselesi, ülkemizde büyüyen problemlerden biri. Bu nedenle, 2022 yılında Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesini hayata geçirerek, genç kadınların ekonomik ve toplumsal hayata katılımını artırmayı amaçladık. NEET genç kadınların sorunlarına dikkat çekmek, bu sorunları görünür kılmak ve çözüm arayışlarını güçlendirmek bu projenin temelini oluşturdu. Projemiz, kadınların hem bireysel olarak güçlenmelerine hem de ekonomik hayata dahil olmalarına önemli katkılar sunuyor. 50 yılı aşkın bilgi birikimine sahip vakfımızda bu proje ile 3 yılın sonunda ulaştığımız 6 bin NEET genç kadından 800’den fazlası iş gücüne katıldı. Ne mutlu ki yılda 45 milyon TL sosyal değer sağlayan bu proje, kadınların güçlenmesi adına doğru bir noktaya dokunduğumuzu bizlere gösteriyor. 3 yıldır olduğu gibi bundan sonraki süreçte de etki ortaklarımızla beraber genç kadınların kendi potansiyellerini keşfetmeleri ve daha güçlü şekilde hayatın içinde yer almaları için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

Projenin başladığı Şubat 2022’den genç kadınların geleceklerini kurmalarına destek olmak amacıyla eğitimler, mentorluk ve hibe programı, Fırsatlar Haritası gibi pek çok faaliyet bir arada yürütüldü. Bu faaliyetler sonucunda, genç kadınların özgüven, güçlenme, farkındalık, duygusal dayanıklılık, destekleyici ilişkiler ve istihdam edilebilirliklerinde önemli artışlar tespit edildi.

 Faaliyetlerle ulaşılan sayılar şöyle:

  • 3 yılda 6 bin genç kadına ulaşıldı, 800’den fazla kadın iş hayatına dahil oldu.
  • Fırsatlar Haritası ile 1.300’e yakın kurum iş birliği sonucunda 2.000’den fazla eğitim, iş, staj fırsatı genç kadınlarla buluştu.
  • 300 bin genç kadın Fırsatlar Haritası’na erişim sağladı.
  • Yapılan farkındalık çalışmaları ile 3 milyon genç kadına ulaşıldı.
  • Yazılım, sanayi, hizmet sektörü gibi pek çok alanda 10 bin saatlik 100’e yakın eğitim programı düzenlendi.
  • İki dönem olarak yürütülen Mentorluk Programı ile 1.000 mentor ve 1.100 mentiye ulaşılırken, 4.000 mentorluk görüşmesi yapıldı.

Related Posts

Avrupa borsaları ticaret anlaşmasının ardından rahat bir nefes aldı

Anlaşma, Trump’ın İngiliz ihracatına uyguladığı yüzde 10’luk gümrük vergilerini yürürlükte bırakıyor, her iki ülke için de tarım ürünlerine erişimi sınırlı ölçüde genişletiyor ve ABD’nin İngiliz otomobil ihracatına uyguladığı yasaklayıcı gümrük …

Trump görüşme öncesi Çin’e ayar verdi

ABD-Çin görüşmeleri öncesinde Trump’tan Çin’e yanıt geldi. ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e yönelik yüzde 80’lik tarifenin doğru göründüğünü belirtti.

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Borsada takas süresi kısalıyor: Yatırımcılar için yeni dönem başlıyor!

Borsada takas süresinin kısaltılması, işlem hacimlerinde önemli artışlara yol açabilir. Uzmanlar, bu değişikliğin yatırımcılar için daha hızlı işlem yapma imkanı sunacağını belirtiyor. Yatırımcılar ve aracı kurumlar, uyum sürecine hızla adapte olabilir.

500 kişiye iş verecekti: Otomotiv devi yatırımdan vazgeçti iş umudu yattı

Nissan Motor, Japonya’nın güneybatısındaki Kyushu adasında elektrikli araçlar için planladığı 1,1 milyar dolarlık pil fabrikası yatırımından vazgeçtiğini duyurdu. Ocak ayında açıklanan projede, Kitakyushu kentinde 153,3 milyar yen (yaklaşık 1,1 …

Türkiye-İngiltere arasında ticareti hızlandıracak kritik adım

Avrupalı Türk Markalar Birliği (ATMB) Başkanı Vehbi Keleş, bu hafta Türkiye ve İngiltere arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nı (STA) güçlendirmek üzere imzalanan yeni fasılların ikili ticareti daha da geliştirmek için kritik adım olduğunu, özellikle otomotiv ve kimya sektörlerinde 8 milyar dolarlık ticareti hızlandıracağını söyledi.