Okul Öncesi Dönemde Dengeli Ekran Kullanımı için 5 Pratik ama Etkili Öneri

Okul Öncesi Dönemde Dengeli Ekran Kullanımı İçin 5 Pratik Öneri

Erken yaşta ekran kullanımı, özellikle okul öncesi dönemde, birçok ebeveyn için kafa karıştırıcı bir konudur. Çocukların dijital içeriklerle tanışması kaçınılmaz hale gelirken, bu süreci sağlıklı ve dengeli yürütmenin yolları da giderek daha çok önem kazanmaktadır.

Türkiye’de geliştirilen ve Türk yazılım ile tasarım ekibi tarafından hayata geçirilen Tiny Minies, çocukların eğlenerek öğrenmesini sağlayan bir dijital eğitim platformu olarak 5’inci yaşını kutluyor. Bugün dünya genelinde 135’ten fazla ülkede milyonlarca aile tarafından kullanılan uygulama, 6 milyon çocuğa ulaştı ve 1,3 milyon çocuğu mezun ederek ilkokula hazırladı.

Tiny Minies, okul öncesi çocuklar için dijital ekran kullanımında denge sağlamaya yönelik 5 pratik öneriyi ebeveynlerle paylaşıyor.

Anaokulu Çağında Ekran Süresini Kontrol Etmenin 5 Etkili Yolu

1. Pasif İzleme Yerine Aktif Katılım Gerektiren İçerikler Seçin

Sadece video izlemek yerine çocuğunuzun aktif katılımını sağlayan uygulamalarla ekran süresini daha faydalı hale getirebilirsiniz. Oyunlaştırılmış öğrenme, interaktif hikâyeler ve yaratıcı etkinlikler çocuğun gelişimine katkı sağlar.

2. Ekran Süresini Birlikte Geçirin

Çocuğunuz ne izliyor, ne kadar vakit geçiriyor ve neler öğreniyor, biliyor musunuz? Çocuğunuz ekran karşısındayken onu yalnız bırakmak yerine, birlikte vakit geçirebileceğiniz anlara dönüştürün. İçerikleri çocuğunuzla birlikte izleyebilir, oyunları birlikte oynayabilir, ardından üzerine sohbet edebilirsiniz.

3. Süreyi Değil Kaliteyi Önceliklendirin

Ebeveynler genellikle “günde kaç dakika?” sorusuna odaklanır. Süre sınırlaması önemlidir, ama daha önemli olan, ekran süresinin niteliğidir. Araştırmalara göre 0-6 yaş arası çocuklar görsel ve işitsel deneyimlerden en çok etkilenen yaş grubudur.

4. Rutinlere Entegre Edin, Bağımlılık Geliştirmeyin

Rutin, çocukların kendilerini güvende hissetmesini sağlar ve ekran bağımlılığını engeller. Bu yüzden de ekran süresini günün belli bölümlerine dahil etmek, çocuğunuzun düzenli bir alışkanlık geliştirmesine yardımcı olması ve ekranla doğru bir ilişki kurabilmesi açısından önemlidir.

5. Ekranı Gerçek Hayatla Bütünleştirin

Dijital deneyimleri gerçek hayat aktiviteleriyle destekleyin. Uygulama ya da oyun sonrasında çocuğunuzun öğrendiği konular üzerine konuşmak, çizim yapmak, benzer bir etkinliği fiziksel olarak uygulamak ekran deneyimini zenginleştirir ve öğrenmeyi daha kalıcı hale getirir.

University of California, Irvine’de Eğitim Fakültesi profesörü ve dijital öğrenme uzmanı Dr. Kylie Peppler uygulama hakkında şunları söylüyor:

“Tiny Minies, okul öncesi dönemde dijital ekran kullanımını yalnızca güvenli değil, aynı zamanda anlamlı hale getiriyor. Etkileşimli yapısı, çocukların aktif öğrenmesini destekliyor ve erken gelişim sürecine bilimsel katkılar sağlıyor.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

FBI’dan kritik uyarı: Bu 13 modemi hemen değiştirin!

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), siber saldırı tehlikesine karşı kullanıcıları uyardı. Aralarında popüler Linksys modellerinin de bulunduğu 13 eski modem, artık üretici desteği almadığı için bilgisayar korsanlarının hedefinde. FBI, bu cihazların bir an önce değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

Osimhen çılgınlığı FC25’e sıçradı: Dünya yıldızlarını geride bıraktı

EA Sports’un FC 25 Team of the Season kampanyasında Bundesliga TOTS ilgi odağı olmuşken, dikkat çeken bir başka kart ise Galatasaray’ın yıldızı Victor Osimhen oldu. Futbin yazarı Steven’a göre, Newcastle’lı Isak ile benzer yapıda olan Osimhen, bu …

Evren simülasyon mu? Kütleçekimiyle uzmanların açıklamaları

İngiltere’nin Portsmouth Üniversitesi’nde görev yapan fizikçi Dr. Melvin Vopson, evrenin bir bilgisayar simülasyonu olabileceği yönündeki tartışmaları yeniden alevlendiren bir çalışma yayımladı. AIP Advances dergisinde yer alan makalesinde Vopson …

Elazığ’a atletizmde önemli dereceler

Okul sporları faaliyet programında yer alan Okullararası Küçükler-Yıldızlar Atletizm Türkiye Şampiyonasından Elazığ’a Türkiye 2 ve 3.’lüğü geldi.

Dolandırıcılığa karşı “çoklu kimlik doğrulaması” tavsiyesi

Dolandırıcılık olaylarına karşı cep telefonundaki banka ve benzeri uygulamalarda kullanılabilen çoklu kimlik doğrulamasının, yaşanabilecek parola kırılma durumlarında etkili korunma yöntemi olduğu belirtildi.

Gemini yapay zeka uygulaması sonunda tablete geldi

Google, sonunda beklenen uygulamayı iPad platformuna çıkardı. Üstelik bir telefon uygulamasının klonu değil, tamamen tablet için tasarlanmış ve optimize edilmiş.