OECD Raporu: Ticaret savaşları ile tedarik zincirlerindeki aksama, ülkelerin büyümelerini negatif etkileyebilir

Dünya Ticaretinde Yerelleşme Uygulamaları Küresel Ticareti Olumsuz Etkiliyor

T24 Dış Haberler

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD)’nın son raporuna göre, ABD ve lideri Donald Trump’ın dünya ticaretindeki gelişmeleri, üretimin hızla yerelleştirilmesi gibi uygulamaların küresel ticareti önemli ölçüde olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.

Rapora göre, gelişmiş ekonomiler, siyasi gerginliklerin ve artan jeopolitik risklerin etkisiyle tedarik zincirlerini hızla yerelleştirmeye kalkıştıklarında, büyüme açısından ciddi bir yavaşlama tehlikesi ile karşı karşıya kalabilirler.

OECD’nin yaptığı modellemeye göre, tedarik zincirlerinin agresif biçimde yeniden konumlandırılması küresel ticareti yüzde 18’e varan oranda azaltabilir.

Paris merkezli OECD, gelişmiş ekonomilerin çoğunluğunu temsil ediyor ve ABD ile Çin arasındaki ticari gerilimin, özellikle üst düzey yöneticiler arasında entegre tedarik zincirlerine olan güvensizliği artırdığını vurguluyor.

Raporda, ham madde, strateji ve altyapının dengeli bir şekilde yönetilmesinin önemi üzerinde durulurken, sürdürülebilir modeller için planlama ve denetimin hayati olduğu belirtiliyor. Ülkelerin tedarik zinciri kapasitelerinin değerlendirilmesi sırasında, regülasyonların şeffaf olması gerektiği üzerinde duruluyor.

Raporda kullanılan ekonomik modelleme, tedarik zincirlerinin daha yerel hale gelmesinin ülkeleri dış şoklara karşı daha savunmasız hale getirdiğini gösteriyor. Ekonomilerin yarısından fazlasının patlama ve çöküşlere karşı daha hassas hale geldiği belirtiliyor.

Related Posts

Ortadoğu’da çatışmalarda 10’uncu gün: ABD’de artık cephede

Ortadoğu’da gerilim 10’uncu gününde de devam ederken ABD Dışişleri Bakanı Rubio, “İran’la görüşmeye hazırız” mesajı verdi.

Son dakika.. İran’dan Hürmüz Boğazı kararı

Son dakika… İran Meclisi, Hürmüz Boğazı’nı kapatma tasarısını onayladı.

Türk aileyi sarsan sperm krizi

Avusturya’nın Vorarlberg eyaletinde yaşayan Türk bir aile, 1990’lı yıllarda Steiermark’ta tedavi gördükleri tüp bebek doktoruna karşı hem ceza hem de tazminat davası açtı. İddiaya göre doktor, aileye bilgi vermeden ve rıza almadan, kadına 14 seansta yabancı donör spermi enjekte etti. Anne, yalnızca doğurganlık artırıcı ilaç tedavisi aldığını sanarak doğal yolla hamile kalmayı bekliyordu. Ancak bu yöntemle doğan 3 kız çocuğunun, ailenin babasından olmadığı ortaya çıktı.

ABD’nin İran’a ait nükleer tesisleri vurduğu o anlar!

ABD Başkanı Donald Trump, İran’da Fordo, Natanz ve İsfahan olmak üzere üç nükleer tesise hava saldırısı düzenlediklerini belirtti. ABD Başkanı Trump, Truth sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İran’daki üç nükleer tesise yönelik son derece …

Misilleme sonrası İsrail’den İran’ın batısına yeni saldırı dalgası

ABD saldırısının ardından İran füzeleri Tel Aviv ve Hayfa’yı hedef alırken, İsrail ordusu da İran’a saldırı başlattı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İran’ın füze fırlatma rampalarına saldırı düzenlendiği belirtildi. İsrail Hava Kuvvetlerinin …

Yunan adasında ölen gencin kimliği belli oldu

Tatile gittiği Sisam adasında kız arkadaşının önünde boğulan genç Tıp öğrencisi çıktı