Mahfi Eğilmez teşhisi koydu, reçeteyi açıkladı! ‘Çoklu organ yetmezliği’

Eski Hazine Müsteşarı Ekonomist Mahfi Eğilmezden Uyarı: “Çoklu Organ Yetmezliği” Ekonomide Risk

Ekonomist Mahfi Eğilmez, ekonomiye ilişkin son değerlendirmelerini yapmaya devam ediyor. Eğilmez’in yorumları yakından takip ediliyor. Eğilmez son olarak ekonomi yönetimine önemli bir uyarıda bulundu: “çoklu organ yetmezliği”.

Eğilmez’in kendi adını taşıyan web sayfasında yayınladığı “Çoklu Organ Yetmezliği” başlıklı yazısında tekli organ yetmezliği ile çoklu organ yetmezliğinin farklarına dikkat çekti.

Eğilmez, tekil sorun ve çoklu sorunlar arasındaki farkları açıklarken şunlara değindi: Ekonomide tekil sorunlar, bir ekonomik göstergenin alışılmış durumdan farklı bir şekilde gelişmesiyle ortaya çıkar. Bu durumda maliye politikası ve para politikası araçları kullanılarak tedavi edilmeye çalışılır. Örneğin, enflasyon artarsa faizleri yükselterek talebi düşürmek ama bu sırada büyümeyi etkilememek gereklidir. Ekonomide çoklu sorun ise fiyat istikrarı, büyüme, istihdam, cari denge, bütçe dengesi gibi birden fazla alanda sorunların aynı anda ortaya çıkması veya peş peşe gelmesidir.

Eğilmez, “Ekonomide çoklu organ yetmezliği”nin tedavisinin zor olduğuna vurgu yaparak, aynı anda çözülmeye çalışılan sorunlardan birinin tedavisi diğer sorunları tetikleyebileceğine dikkat çekti. Örneğin, enflasyonu kontrol etmek için faizleri yükseltmek, büyümeyi daha da olumsuz etkileyebilir.

Türkiye’nin yüksek enflasyon sorununu çözme çabalarının büyümeyi olumsuz etkilediğini ve tedbirlerin iyi ayarlanmaması durumunda sorunların daha da artabileceğini belirten Eğilmez, dengeli bir yaklaşımın önemli olduğunu vurguladı. Çoklu organ yetmezliği olan bir hastanın sigara ve alkol tüketimini bırakması gerektiği gibi ekonomide de tedbirlerin dengeli bir şekilde uygulanması gerektiğini ifade etti.

Eğilmez, Türkiye’nin çoklu ekonomik sorunlarla mücadele etmeye çalışırken riskleri artırdığını ve olmayan bir dünyada yaşadığımızı belirterek eleştirilerde bulundu.

Related Posts

Borsa İstanbul Fed öncesi şaşırttı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dalgalı seyreden küresel piyasalardan pozitif ayrışarak günü yüzde 0,25 yükselişle 9.134,68 puandan tamamladı. Endeks, önceki kapanışa göre 22,49 puan artış gösterirken, toplam işlem hacmi 83,6 milyar lira oldu …

TL’nin değeri Nisan’da geriledi

Reel efektif döviz kuru endeksi, Nisan 2025’te TÜFE bazında 1,55 puan azalarak 72,12’ye geriledi.

Ziraat Bankası emeklilere 12 bin TL verecek

2025 yılının Mayıs ayına girilmesiyle birlikte, emekli maaşı promosyonlarında yeni güncellemeler yapılmaya başlandı. Taahhüt süresi sona eren milyonlarca emekli, bankaların sunduğu yeni promosyon tekliflerini araştırıyor. Bazı bankalar, emeklilere 27 …

Küresel piyasalar merkez bankalarına odaklandı: “Bekle-gör” dönemi

Yatırımcılar, Fed ve BoE’nin bu hafta açıklayacağı faiz kararlarını beklerken, piyasalarda yön arayışı ve dalgalı seyir öne çıkıyor. Ticaret savaşları, altın fiyatları ve medya hisselerindeki düşüş ise gündemin diğer sıcak başlıkları.

Otomotiv sektöründe kadınlara destek: Yıl sonuna kadar 500 kadına ücretsiz eğitimle iş fırsatı!

İş dünyasında cinsiyet eşitliğine dair farkındalık çalışmaları her geçen gün artsa da otomotiv endüstrisinde oranlar hâlâ yeterli seviyede değil. Otomotiv Sanayicileri Derneği tarafından açıklanan verilere göre, kadınlar otomotiv endüstrisindeki …

TÜRKSAT 7A için start verildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 7A’nın üretimine yönelik hazırlıkların tamamlandığını bildirdi. Bakan Uraloğlu, “İlk hedefimiz Türksat 7A’nın Türksat 6A’dan çok daha gelişmiş kabiliyetlere sahip olması. Türksat 7A’nın üretimine yönelik hazırlıklar tamamlandı.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir