Solunum yolu ile uygulanan ilk koronavirüs aşısı Çin’in Şangay bölgesinde kullanılmaya başlandı.
BARDAĞA DOLDURULUYOR, PİPETLE İÇİLİYOR
Çin’in daha önce aşılanmış insanlara ‘takviye doz’ olarak ücretsiz sunduğu gaz halindeki aşı bileşiği nebülizatör makinasındanplastik bir bardağa dolduruluyor ve insanlar pipetle içebiliyor. Virüsün güçsüzleştirilmiş bir halini içeren aşının vücutta bağışıklık yaratması amaçlanıyor.
Çin Devlet medyasının yayınladığı videoda aşı merkezinde sıraya giren uzun kalabalıklar görüldü.

TÜM PROSEDÜR 20 SANİYEDE TAMAMLANIYOR
Solunabilir aşılar içinde bulundukları yarı saydam bardaklardaki pipetlerden ciğerlere çekiliyor. İnsanlar daha sonra 5 saniye nefesini tutuyor. Tüm prosedür 20 saniyede tamamlanıyor.
Aşı olan sakinlerden birisi gazetecilerin aşı ile ilgili sorularına “Bir fincan sütlü çay içmek gibiydi. Tadı biraz tatlı gibi” dedi.

İĞNEDEN KORKAN İNSANLAR İÇİN BÜYÜK BİR FIRSAT
Bilim insanları solunabilir aşıların maliyetinin daha düşük olması nedeni ile aşılamayı daha erişilebilir hale getireceğini umuyor. Ayrıca bu tür aşılar iğneden korkan insanlar için de büyük bir fırsat.
SADECE ‘TAKVİYE DOZ’ OLARAK KULLANILABİLİYOR
İğnesiz aşıların etkinlik oranı tam olarak bilinmiyor. Çinli yetkililer Eylül ayında aşıyı onayladı ancak solunabilir aşının sadece daha önceden aşı olmuş insanlara takviye doz olarak verilmesine karar verildi.

Bazı uzmanlar solunabilir aşıların solunum sisteminin geri kalanına ulaşmadan savuşturulabileceğini düşünüyor.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, dünya çapında yaklaşık bir düzine burun aşısı test ediliyor.