Husiler Kızıldeniz ve Hint Okyanusu’ndaki Gemileri Vurdu

İran destekli Husiler, Yemen’de Kızıldeniz ve Hint Okyanusu’nda bulunan iki ticari gemiyi seyir füzesi ve insansız deniz aracıyla hedef aldıklarını duyurdu. Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, yaptığı açıklamada, Kızıldeniz’de seyir halinde olan “Transworld Navigator” adlı geminin insansız deniz aracıyla başarılı bir şekilde vurulduğunu belirtti. Aynı şekilde, Hint Okyanusu’nda seyir halinde olan Stolt Sequoia isimli geminin de seyir füzesiyle hedef alındığını ve başarılı bir şekilde vurulduğunu açıkladı.

Seri, gemilere yapılan saldırının sebebini, Husilerin ilan ettiği “işgal altındaki Filistin limanlarına giriş yasağı”nı ihlal etmeleri olarak açıkladı. Husiler, daha önce de benzer gerekçelerle ticari gemilere saldırmış ve uluslararası sularda seyir halindeki gemilerin Husilerin belirlediği limanlara giriş yapmalarını engellemeye çalışmıştı.

HUSİLERİN EYLEMİ

Yemen’de İran’ın desteklediği Husiler, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023’ten bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koyuyor, bazılarına da insansız hava araçları ve füzelerle saldırıyor.

Husilerin eylemleri nedeniyle çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023’te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı “Refah Muhafızı Operasyonu” adında çok uluslu “deniz görev gücü” oluşturulduğunu açıkladı.

ABD ve İngiltere’nin Yemen’de kontrollerinde bulunan bölgelere saldırısı üzerine Husiler, bu ülkelerin tüm gemilerini hedef alacağını duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx