Gri Liste Nedir? Türkiye’nin Gri Listeden Çıkması Ne Anlama Geliyor?

Mali Eylem Görev Gücü (FATF), 28 Haziran 2024 tarihinde Singapur’da gerçekleşen genel kurul toplantısında Türkiye’nin gri listeden çıkarılması kararı aldı. Bu karar, Türkiye’nin kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede önemli ilerleme kaydettiğini gösteriyor.

Türkiye, FATF’ın 40 tavsiyelik listesini uyumlaştırmak için yoğun çaba göstermişti. Bu çabalar sonucunda Türkiye, 39 tanesiyle uyum sağlamış, geriye kalan maddedeki eksiklikleri de tamamlamıştı.

Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force-FATF) Singapur’daki toplantısında Türkiye’nin gri listeden çıkarılması kararını aldı.

Peki bu karar ne anlama geliyor? Gri liste nedir, Türkiye’nin Gri Listeden çıkması ne anlama geliyor?

GRİ LİSTE NEDİR?

“Gri liste”, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF) tarafından oluşturulan bir listeyi ifade ediyor. Bu liste, kara para aklama ve terörizmin finansmanı konularında eksiklikler bulunduran ülkeleri yakın gözetim altında tutuyor.

TÜRKİYE NEDEN GRİ LİSTEYE ALINDI?

Türkiye, FATF tarafından kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını önleme çabalarında belirli eksiklikler bulundurduğu gerekçesiyle 2021 yılında gri liste kategorisine alındı.

Türkiye, Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) belirlediği 40 uyumluluk kriterinden 39’unu yerine getirdi.

FATF, özellikle kripto paraların terörizmin finansmanında kullanım riskine karşı daha etkin tedbirler alınması gerektiği görüşünü belirterek Türkiye’yi “izleme” listesine dahil etti.

TÜRKİYE GRİ LİSTEDEN ÇIKTI MI?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin, kara paranın aklanmasının önlenmesine yönelik FATF gri listesinden çıkış haberini resmi açıklama öncesi “Başardık” mesajıyla paylaştı.

TÜRKİYE’NİN GRİ LİSTEDEN ÇIKMASI NE ANLAMA GELİYOR?

Uluslararası yatırım fonlarının büyük bir kısmı yasal düzenlemeler nedeniyle gri listedeki ülkelere yatırım yapamıyor.

Gri listeden çıkış halinde bu fonların Türkiye’ye yatırım yapabilmeleri mümkün olacak.

Ayrıca gri listede yer almanın sınır ötesi işlemlerin kısıtlanması ve kredi alınmasını zorlaştırıcı etkileri de bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx