Diyarbakır’da 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi’nin restorasyonuna başlandı

Zerzevan Kalesi’nin Restorasyon Çalışmaları Başladı

Diyarbakır’da, Roma İmparatorluğu döneminde “askeri yerleşim” olarak kullanılan, arkeolojik kazılarla geçmişe ışık tutan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi’nin gelecek kuşaklara aktarılması için kapsamlı restorasyon çalışması başlatıldı.

Çınar ilçesine 13 kilometre uzaklıktaki Demirölçek Mahallesi yakınlarında, 124 metre yükseklikte kayalık tepede bulunan ve dünyada bulunan son Mithras tapınağının ortaya çıkarıldığı kale, yaz kış, yılın 12 ayı devam eden bilimsel kazılarla tarihe ışık tutuyor.

2020 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne dahil edilen, kentin önemli turizm değerlerinden olan kale, yerli ve yabancı turistlerden de büyük ilgi görüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valilik, Çınar Kaymakamlığı, Diyarbakır Müzesi Müdürlüğü ve Dicle Üniversitesinin katkılarıyla 2014 yılında başlatılan kazılarda bugüne kadar 1000 dönüm alanda 15 metre yüksekliğinde ve 1200 metre uzunluğunda sur kalıntısı, 21 metre yüksekliğinde gözetleme ve savunma kulesi, kilise, yönetim binası, konutlar, tahıl ve silah depoları, kaya mezarları, su kanalları ile 63 su sarnıcı, yer altı kilisesi, 400 kişinin sığacağı yer altı sığınağı, konutlar ve gizli geçitler, milattan sonra 4. yüzyılda Hristiyanlığın benimsenmesiyle önemini kaybeden, dönemin Mithras dinine ait yer altı tapınağı ve Mithras Tapınağı’na gizli dini tören ve ayinler için gelen davetlilerin konakladığı alan ile birçok eser gün ışığına çıkarıldı.

Tarihi Zerzevan Kalesi’nde Restorasyon Çalışmaları Başladı

Zerzevan Kalesi’nde bir yandan arkeolojik kazı sürerken diğer yandan kapsamlı restorasyon çalışması başlatıldı.

Tarihi kaledeki büyük kilise ve güney kulede 37 kişilik ekiple yürütülen çalışmada, yapıların korunması için capping (üst örtüsünü yitirmiş yapı duvarlarının üzerine uygulanan koruma katmanı), güçlendirme ve enjeksiyon (tarihi yapının orijinal dokusunu bozmadan güçlendirme ve çatlak onarımı sağlayan hassas çözümlerden) uygulaması gerçekleştiriliyor.

Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aytaç Coşkun, Zerzevan Kalesi’nde 11 yıl önce başlatılan kazıların devam ettiğini söyledi.

Bu yıl, tamamlanan restorasyon projelerini uygulamaya geçirdiklerini ifade eden Coşkun, kaledeki güney kule ve kilisede restorasyona başlandığını belirtti.

“Mevcut yapıların korunması açısından oldukça önemli”

Coşkun, tarihi kaledeki bu çalışmaların Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yürütüldüğünü kaydetti.

Kaledeki mevcut yapıların gelecek kuşaklara aktarılması açısından restorasyonun önemine işaret eden Coşkun, çalışmaların şu an iki yerde sürdüğünü söyledi.

Bu yılın sonundan itibaren diğer yapılarda da restorasyon çalışmalarının başlayacağını anlatan Coşkun, “Kalede 70 kişilik ekip çalışıyor. Kazı çalışmasıyla restorasyon artık bir arada yürütülecek. Mevcut yapıların korunması açısından restorasyon oldukça önemli. Geniş kapsamlı yapılan ve devam eden restorasyon çalışması, hem yapıların korunarak gelecek kuşaklara aktarılması hem de ziyaretçiler için görsel sunum açısından büyük bir önem arz etmekte” dedi.

UNESCO Dünya Mirasına girme hedefi

Coşkun, 45 dereceye ulaşan sıcaklığa rağmen tarihi kalede çalışmaların devam ettiğini belirterek, yılın 12 ayı kazıların kesintisiz sürdüğünü söyledi.

Kalenin bölgenin en çok ziyaret edilen destinasyonlarından birisi olduğunu belirten Coşkun, şunları kaydetti:

Her yıl ortalama 400 bin kişi ziyaret ediyor. Bu yıl şu ana kadar 200 bin kişiyi geçtik. Yıl sonunda 500 bin kişinin kaleyi ziyaret edeceğini düşünüyoruz. Restorasyon, kazı ve çevre düzenleme çalışmasıyla gelecek yıl ziyaretçi sayısının 1 milyonu geçmesi bekleniyor.” 

Prof. Dr. Coşkun, Zerzevan Kalesi ve Mithras Kutsal Alanı’nın, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer aldığını anımsatarak, 2026’da UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Zerzevan Kalesi

Askeri yerleşim antik yol güzergahında, 124 metre yükseklikte kayalık tepede bulunan Zerzevan Kalesi, Amida ile Dara arasında stratejik bir noktada yer alıyor.

Yerleşim konumu itibarıyla bütün vadiye hakim, antik ticaret yolu üzerinde geniş bir alanı kontrol altında tutan, Roma sınır garnizonu olan kale, Romalılar ve Sasaniler arasında büyük mücadelelere sahne oldu.

Zerzevan Kalesi’nin tarihi, Asur dönemine (MÖ 882-611) kadar gidiyor. Kalede Roma döneminde MS 3. yüzyılda asıl askeri yerleşim inşa edildi ve 639 yılına İslam ordularının fethine kadar kesintisiz kullanıldı.

Yerleşimin surları ve yapıları Anastasios (MS 491-518) ve Justinianos (MS 527-565) dönemlerinde onarılarak, bazıları ise yeniden inşa edilerek mevcut haline getirildi. (AA)

Related Posts

YUNT’un “İmgenin Onuru” başlıklı podcast yayının ikinci konuğu Fatoş İrwen

YUNT’un “İmgenin Onuru” başlıklı podcast yayının ikinci konuğu Fatoş İrwen

8 TEMMUZ SÜPER LOTO SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI 2025 (Tek tıkla hızlı görüntüle) | Milli Piyango Online canlı Süper Loto çekiliş sonuçları belli oldu: 6 milyon TL’yi aşan ikramiye devretti!

Süper Loto sonuçları sorgulama ekranı 8 Temmuz 2025 Milli Piyango Online ile erişime açıldı. Sisal Şans tarafından, haftanın 1. Süper Loto canlı çekilişi, salı akşamı noter huzurunda gerçekleşti. Büyük ikramiyesi ile heyecan seviyesi artan Süper Loto’da bu akşam 6 bilen çıkmadığı için tam 6 milyon 854 bin 73 TL ikramiye devretti. 5 bilen 7 talihli de 209.785,95 TL’nin sahibi oldu. Çekiliş sonrası gözler Süper Loto sonucu sorgulama ekranına çevrildi. Bu akşamki Süper Loto çekiliş sonuçları millipiyangoonline.com üzerinden tek tıkla sorgulanabilecek. Peki, hangi numaralar kazandırdı? İşte, 8 Temmuz 2025 Süper Loto çekiliş sonuçları online hızlı sonuç sorgulama ekranı ve kazanan numaralar.

Metan gazı nedir, ne demek? Metan gazı zehirlenmesi nasıl olur? İşte metan gazının zararları!

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Pençe-Kilit Harekat bölgesindeki bir mağarada yapılan arama- tarama faaliyeti sırasında metan gazına maruz kalan 19 askerden 5’inin şehit olduğunu duyurdu. Acı haberin ardından metan gazı zehirlenmesi belirtileri ve metan gazı zararları gündeme geldi. Doğal gazın bir bileşeni ve önemli bir yakıt olan metan, normal sıcaklık ve basınçlarda gaz halinde bulunur. Doğal metan hem zemin altında hem de deniz tabanı altında bulunabilir. Yüzeye ve atmosfere ulaştığında atmosferik metan olarak bilinir. Peki, metan gazı nedir, ne demek? İşte, metan gazı hakkında ayrıntılı bilgiler.

Kıvanç Tatlıtuğ yeni projeye imza attı: Ekranlara dönüyor!

Kıvanç Tatlıtuğ yeni projeye imza attı: Ekranlara dönüyor!

Hafta sonu sınav takvimi 5 – 6 Temmuz 2025 || Bu hafta sonu sınav var mı, ne sınavı var?

5-6 Temmuz 2025 hafta sonu sınav takvimi belli oldu. Türkiye genelinde milyonlarca öğrencinin ve adayın geleceğini şekillendirecek önemli sınavlar hafta sonu yapılıyor. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen sınavlarda adaylar hayatlarını belirleyecek önemli oturumlara katılım gösteriyor. Sınavlara hazırlanan adaylar için sınav saatleri, giriş belgeleri ve dikkat edilmesi gereken detaylar büyük önem taşıyor. Peki, Bu hafta sonu hangi sınavlar var, ne sınavı var? İşte hafta sonu sınav takvimi 5 – 6 Temmuz 2025!

AÖF YAZ OKULU 2025 KAYIT TARİHLERİ ||Anadolu AÖF yaz okulu kayıtları başladı mı, nasıl yapılır? AÖF yaz okulu 2025 kayıt ne zaman?

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF) yaz okulu kayıtları, öğrenciler tarafından takip ediliyor. Belirlenen tarihten sonra mazeret kabul edilmeyecek ve yaz okulu kayıt işlemi yapılmayacaktır. Yaz okulu kayıt süresi uzatılmayacaktır. Belirtilen tarihler arasında her ne sebeple olursa olsun, Yaz Okulu ücretini ödemeyen öğrenciler, 2024-2025 Öğretim Yılı Yaz Okulu kayıt hakkını kaybeder. Yaz okuluna kayıt yaptıracak öğrenciler en fazla beş ders seçebilir. Ders seçimi aof.anadolu.edu.tr adresi Öğrenci Otomasyonu, Ders Seçim (Ekle/Sil) bağlantısından yapılacaktır. Dersler bittikten sonra AÖF yaz okulu sınavları ağustos ayında yapılacak. Peki, Anadolu AÖF yaz okulu kayıtları başladı mı, nasıl yapılır? AÖF yaz okulu 2025 kayıt ne zaman? İşte, AÖF yaz okulu 2025 kayıt tarihi…