Demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi

Erken Yaşta Demansın 15 Risk Faktörü Ortaya Çıktı

2023 yılında İngiltere’de gerçekleştirilen kapsamlı bir araştırma, erken yaşta başlayan demansın nedenleri üzerine önemli veriler ortaya koydu. 65 yaş altı 356 binden fazla kişinin sağlık ve yaşam tarzı verilerinin incelendiği araştırma, genetik faktörlerin ötesine geçerek demans riskini artıran 15 farklı yaşam tarzı ve sağlık faktörünü gün yüzüne çıkardı.

Araştırma sonuçlarına göre düşük sosyoekonomik durum, sosyal izolasyon, işitme kaybı, felç, diyabet, kalp hastalığı ve depresyon gibi faktörler, genç yaşta demans için risk oluşturuyor. Bunun yanı sıra D vitamini eksikliği ve karaciğer iltihap yanıtı olarak ürettiği C-reaktif proteinin yüksek seviyeleri de risk faktörleri arasında gösterildi. Ayrıca Alzheimer hastalığıyla bağlantılı olan ‘ApoE 4’ gen varyantlarına sahip bireylerde de genç yaşta demans riskinin daha yüksek olduğu belirlendi.

Maastricht Üniversitesi’nden nörobilimci Stevie Hendriks konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Genellikle sebebin genetik olduğu düşünülür ancak birçok durumda gerçek sebep net değildir. Bu yüzden araştırmamızda diğer risk faktörlerini de göz önünde bulundurmak istedik” ifadelerine yer verdi.

Sonuçlar, doğrudan neden-sonuç ilişkisi kanıtlanamasa da erken yaşta demansın daha net bir resmini ortaya koymaktadır. Uzmanlar, değiştirilebilir risk faktörlerine odaklanarak demansın sadece yönetilmesi değil, aynı zamanda önlenmesi için umut verici adımlar atılabileceğini öngörmektedir.

Related Posts

Kahve tutkunlarına kötü haber: Sağlık sorunlarına yol açabilir

Almanya’dan uzmanlar, yüksek dozda kafein tüketiminin kalp ritim bozuklukları, yüksek tansiyon ve diğer ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini belirtti.

‘Aile Sağlığı Merkezleri depreme hazır mı?’

Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) depreme dayanıklılığına ilişkin açıklama yapan Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, “ASM’leri merkeze alan hiçbir ciddi yeniden yapılandırma çalışması yapılmadı. Bu ihmalin faturası çok ağır olabilir” dedi.

Uyurken vücudunuzu yıpratan alışkanlık: Siz hangi pozisyonda yatıyorsunuz?

Her gece farkında olmadan yaptığınız bu alışkanlık sağlığınızı tehdit ediyor olabilir. Özellikle apne ve reflü hastaları tetikliyor. Prof. Dr. Sinem İliaz, en riskli yatış şeklini açıkladı.

Kırklareli’nde 2. Otizm Çalışmaları Konferansı Düzenlendi

Kırklareli’nde 2. Otizm Çalışmaları Konferansı yapıldı KIRKLARELİ – Kırklareli’nde düzenlenen 2. Otizm Çalışmaları Konferansı’nda otizm farkındalığına vurgu yapıldı. İl Sağlık Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim …

Türk doktorlardan tıp tarihinde dünyada bir ilk

Canlı insan hücrelerinin genetik mühendislik kullanılarak yeniden programlanması ile üretilen Descartes-08 adlı ilaç otoimmun hastalıklarda çok başarılı sonuçlar gösterdi.

Ağaç Devrilen Adam Hayatını Kaybetti

Üzerine ağaç devrilen adam hayatını kaybetti RİZE – Rize’de ağaç kesimi sırasında bir kişi üzerine ağaç devrilmesi sonucu hayatını kaybetti. Edinilen bilgilere göre Ardeşen ilçesine bağlı Tunca beldesi Konak mahallesinde ormanda ağaç kesimi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir