Birinci sınıflara artık karne yok
Milli Eğitim Bakanı Karne Uygulamasını Değiştiriyor
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, dün İstanbul Sabancı Öğretmenevi’nde gazetecilerle buluştu. Burada ilkokullarda uygulanan karne sisteminin artık kaldırılacağını ve yerine ‘gelişim raporu’ sisteminin getirileceğini açıkladı.
Konu gündeme gelir gelmez Bakanlık yazılı bir açıklama yaparak, ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ (TYMM) çerçevesinde ilkokul birinci sınıf öğrencilerine karne yerine ‘gelişim raporu’nun verileceğini belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“TYMM kapsamında güncellenen öğretim programları, ‘beceri’ odaklı bir yapının temelini oluşturuyor. Bu yapı, alan becerileri, kavramsal beceriler ve sosyal-duygusal öğrenme becerileri gibi çeşitli bileşenleri içermektedir.
‘Beceri odaklı’ yeni müfredatla ‘sonuç odaklı ölçme’ yerine ‘süreç odaklı ölçme’ yöntemine geçildi. Yeni müfredata uygun olarak hazırlanan ders kitaplarında da ‘süreç odaklı ölçme’ anlayışıyla ‘bütüncül eğitim yaklaşımı’ benimsendi.
Bu sayede, sadece derslerdeki sonuçlara değil öğrencilerin süreç içindeki gelişimlerine odaklanan ‘gelişim raporu’ sistemi ile ilkokul birinci sınıflarda karne uygulaması sona erdi ve yerine ‘bütüncül eğitim yaklaşımı’ ile hazırlanan ‘gelişim raporları’ getirildi.
İlkokul birinci sınıf öğrencilerine, öğrencinin tüm yönlerini zihinsel, sosyal, duygusal, duyuşsal ve fiziksel açıdan içeren ‘gelişim raporları’ sunulacak. Bu raporlar öğrencilerin öğrenme hedeflerini ve süreçlerini dikkate alacak şekilde hazırlanacak.
Ayrıca, ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde yer alan sosyal-duygusal beceriler de gelişim raporlarına yansıtılacaktır.
“VELİLERE SOMUT ÖNERİLER”
Velilere, öğretmenlerin dikkate aldığı gelişimsel ölçütler ve çocukların ilerlemeleri hakkında bilgi veren rehberlik sunulacak.
Gelişim raporlarında, öğrencilerin gelişimlerini desteklemek için velilere somut öneriler sunulacaktır. İlkokul birinci sınıf öğrencilerinin gelişim raporları, 17 Ocak’ta başlayacak yarıyıl tatilinde velilere verilecektir.
Ayrıca, veliler ‘e-Okul’ üzerinden bu raporlara erişebileceklerdir. Gelişim raporları için uygulama ekranları anlaşılır ve sade bir şekilde oluşturulmuştur. Bu raporların hazırlık sürecinde, beceri odaklı programlara sahip diğer ülkelerin eğitim sistemleri incelenerek uygulamaların oluşturulması sağlandı. Akabinde, öğretim programlarının güncellenmesinde görev alan akademisyenler ve öğretmenlerle çeşitli toplantılar gerçekleştirildi. Bu toplantılarda, öğretim ve öğrenme sürecinin detaylı bir şekilde değerlendirilebilmesi için ölçütler ve puanlama sistemleri geliştirildi.