Alerjik rinit, çocukların okul başarısını düşürüyor

Alerjik Rinit Nedir?

Burun mukozasının alerjik iltihabı olarak bilinen alerjik rinit, genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Ev içindeki ya da dışındaki toz, polen ve hayvan tüyleri gibi alerjenler bu sorunun başlıca sebebidir. Duyarlı olunan alerjene bağlı olarak mevsimsel şikayetler olabileceği gibi, hastalık yıl boyunca da sürebilir. Alerjik rinitte genellikle su gibi burun akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırma ve burun tıkanıklığı gibi şikayetler öne çıkar. Ayrıca hastaların bir kısmında gözlerde kaşınma, sulanma ve kızarıklık gibi göz nezlesi bulguları da görülür.

 

Çocukları Nasıl Etkiler?

Alerjik rinit özellikle çocuklarda geniz eti büyümesi, sinüs ve kulak enfeksiyonlarının da daha sık görülmesinde önemli bir etkendir. Ancak hastalığın çocuklardaki en önemli etkilerinden biri, eğitim performanslarını düşürmesidir. Çocuk hastaların bu süreçte dikkat ve konsantrasyonları dağılır, okuldaki başarı düzeyleri geriler ve uyku kaliteleri bozulur.

 

Tedavi ve Hasta Eğitimi

Sorunun tanısı için hasta öyküsü ve fiziksel muayenenin önemli olduğuna dikkat çeken İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi, Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sakine Işık, kan örneği alınarak ya da cilt yüzeyine alerjen enjekte edilerek gerçekleştirilen testlerin sonucuna göre uyguladıkları tedavilerle hastaların yaşam kalitesini artırmayı amaçladıklarını belirtmektedir. Ayrıca duyarlı olunan alerjenden kaçınma ve buna uygun yaşam ortamının sağlanması için hasta ve hasta yakınlarının bilgilendirilmesinin de tedavinin önemli bir parçası olduğunun altını çizmektedir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Erken müdahale ile mide kanserinden kurtuldu

Uzun süredir yaşadığı halsizlik ve kansızlık şikayetleriyle hastaneye başvuran 65 yaşındaki İrfan Çınar’a, yapılan endoskopi ve biyopsi sonucunda mide kanseri teşhisi kondu. Hastalığın yalnızca mideyle sınırlı olduğunu gösteren ileri tetkiklerin ardından, Çınar ameliyata alındı. Erken müdahale ile yapılan operasyonla midesi tamamen alınan hasta, sağlığına kavuştu. Hastalığın belirtileri arasında yemek sonrası göğüs kafesi ile göbek arasındaki ağrılar, erken doyma, kansızlık, halsizlik, iştahsızlık ve istemsiz kilo kaybı olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İhsan Metin Leblebici, “Bu şikayetler çoğu zaman göz ardı ediliyor. Mide kanseri endoskopik görüntüleme ve biyopsi ile teşhis edilebiliyor” dedi.

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

Adım sayısını artırmak neden önemli? İşte cevabı

Uluslararası bir araştırma, günlük adım sayısını artırmanın hareketsiz yaşam tarzının neden olduğu sağlık risklerini önemli ölçüde azaltabileceğini gösterdi.

Her dışarı çıktığınızda başınız ağrıyorsa sebebi bu olabilir

Son zamanlarda dışarı çıktığınız anda baş ağrısı şikayetleriniz artıyorsa, sebebi sadece stres ya da yorgunluk olmayabilir.

Kahve tutkunlarına kötü haber: Sağlık sorunlarına yol açabilir

Almanya’dan uzmanlar, yüksek dozda kafein tüketiminin kalp ritim bozuklukları, yüksek tansiyon ve diğer ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir