Dünyada gıda fiyatları arttı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Raporuna Göre Küresel Gıda Fiyatları Yükseliyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayımlanan son verilere göre, küresel gıda fiyatlarını izleyen Gıda Fiyat Endeksi (FFPI), Nisan 2025’te bir önceki aya göre %1 artarak ortalama 128,3 puana yükseldi. Endeks, yıllık bazda ise %7,6 artış gösterdi.

FAO tarafından yapılan açıklamada, tahıl, süt ve et fiyat endekslerindeki artışların, şeker ve bitkisel yağlardaki düşüşten daha belirleyici olduğu belirtildi. FAO Tahıl Fiyat Endeksi Nisan ayında önceki aya göre %1,2 artarak 111,0 puanı gördü; ancak yıllık bazda %0,5’lik bir düşüş yaşandı. Bu artıştaki temel etken, buğday dahil tüm büyük tahıllarda görülen fiyat yükselişiydi.

Bitkisel yağ fiyat endeksi Nisan ayında %2,3 düşüşle 158,0 puana geriledi, ancak geçen yılın aynı dönemine göre hala %20’nin üzerinde daha yüksek seviyede seyrediyor.

Et fiyat endeksi aylık %3,2 ve yıllık %4,3 artarak 121,6 puanı buldu. Süt ürünleri fiyat endeksi de aynı dönemde %2,4 artışla 152,1 puana yükselirken, yıllık bazda %22,9 oranında ciddi bir artış kaydetti.

Öte yandan, şeker fiyat endeksi Nisan ayında üst üste ikinci kez düşüş göstererek 112,8 puana indi. Bu, mart ayına göre %3,5 ve geçen yılın aynı dönemine göre ise %10,9’luk bir düşüş anlamına gelmektedir.

Genel olarak, gıda fiyatlarındaki artış eğilimi devam etmekle birlikte, Nisan 2025 itibarıyla endeks hala Mart 2022’deki rekor seviyenin yaklaşık %20 altında seyrediyor. FAO, küresel piyasalardaki ekonomik gelişmelerin ve arz-talep dengesizliklerinin gıda fiyatlarındaki dalgalanmaları etkilemeye devam ettiğini vurguladı.

Related Posts

TESK’ten Kurban Bayramı açıklaması: ‘Ben kasabım’ diyenler…

TESK Genel Başkanı Palandöken, Kurban Bayramı öncesinde özellikle büyükşehirlerde artan nüfus göz önünde bulundurularak modern ve hijyenik kurban kesim alanlarının yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

ABD’nin petrol sondaj kulesi sayısı azaldı

ABD’nin petrol sondaj kulesi sayısının azaldığı açıklandı.

Nike ve Adidas’ın da aralarında bulunduğu ayakkabı üreticilerinden tarife muafiyeti isteği

ABD’nin önde gelen ayakkabı üreticileri ve perakendecileri, ABD Başkanı Donald Trump’tan ayakkabı ürünlerinin karşılıklılık esasına dayalı tarifelerden muaf tutulmasını talep etti.

Merkez Bankası’nın son kararları ne anlama geliyor: Uzmanlardan sert eleştiriler

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, TL’ye geçişi hızlandırmak ve rezervleri güçlendirmek amacıyla yeni makroihtiyati tedbirleri devreye aldı. Uzmanlar, düzenlemelerin döviz talebini sınırlayabileceğini ancak ekonomide kopan bağların hâlâ onarılamadığını belirtiyor. “Başa döndük” diyen de var, “mucize beklemeyin” diyen de…

Yeni Zigana Tüneli’nden 2 yılda 3 milyon 490 bin araç geçti

Trabzon’u Gümüşhane üzerinden Bayburt ve Erzurum’a bağlayan Yeni Zigana Tüneli’ni 2 yılda 3 milyon 490 bin araç kullandı.

Mustafa Varank: TEKNOFEST ‘tam bağımsız Türkiye’ hedefiyle oluşturuldu

TEKNOFEST KKTC’de etkinlik alanını gezdikten sonra DHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, “TEKNOFEST markasının oluşturulma amacı ‘tam bağımsız Türkiye’ hedefidir. Gayemiz kendi ayakları üzerinde durabilen, teknolojisini geliştirebilen, satabilen bir ülke inşa etmekti. Bugün tam bağımsız, kendi kendine yeten Türki Cumhuriyetleri ve Türk devletleriyle oldukça güçlü, ortak bir koalisyon kurabiliriz. Dünyada söz sahibi olabiliriz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir