İktidar, ‘boykot ekonomiye darbe’ dedi, Emniyet, eylemlere müdahale için milyonlar ayırdı

İstanbul Üniversitesi’nin diplomasını iptal etmesinin ardından, önce gözaltına alınan ve ardından tutuklanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na dönük yürütülen sürece tepkiler, sokak eylemlerinin ardından boykotla devam ediyor.

Üniversite öğrencilerinin boykot çağrısına CHP Lideri Özgür Özel’den destek gelmesinin ardından, ülke genelinde boykot çağrıları yapıldı ve milyonlarca kişi bu çağrıya uydu.

2 Nisan 2025 günü için yapılan boykot çağrısı, iktidar kanadında ise büyük hoşnutsuzluk yarattı. İktidar, boykot yapma çağrılarını, ekonomiye zarar veren çağrılar olarak hedef haline getirirken, soruşturmalar da ardı sıra geldi.

Boykot kararı alan tüketiciler, ekonomiye zarar verdikleri iddiası ile hedef gösterilirken, İçişleri Bakanlığına bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM), son dönemde yaşanan toplumsal hareketlilik öncesinde çok sayıda mühimmat alımı gerçekleştirdiği ortaya çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun üniversite diplomasının iptal edildiği 19 Mart tarihini takiben başlayan eylemlerin ardından, emniyet birimleri çok sayıda ihale süreci başlattı.

Evrensel’den Uğur Zengin‘in haberine göre EGM, söz konusu gelişmelerin hemen öncesinde, 18 Mart’ta 13 bin adet yüz tanıma sistemi kamera kurulumu için ihale onayı verdi. Yaklaşık maliyeti 33.7 milyon lira ile 253.4 milyon lira arasında değişen projenin üç ay içinde tamamlanması planlanıyor.

Ayrıca, EGM tarafından toplumsal hareketin başlangıcından itibaren açılan ihaleler kapsamında yapılacak alımlar şöyle:

280 bin günlük elektronik kelepçe izleme sistemi ve hizmet alımı,
10 bin adet OC gaz spreyi (400 ml),
7.62×39 mm çelik çekirdekli fişek,
100 bin adet 40 mm beş odacıklı gaz fişeği,
10 bin adet çevik kuvvet parkası,
50 bin adet dumanla yayılan gaz el bombası,
7 bin adet haberleşmeye kapalı data telefonu alımı

Adalet Bakanlığı da avukatların ve vatandaşların duruşmalara fiziksel katılımını azaltmak amacıyla 150 adet “e-Duruşma” sistemi kurulumu için ihale sürecini başlattı. Bu projeyle duruşmalara uzaktan erişim sağlanması hedefleniyor.

DİPLOMA İPTALİ ÖNCESİ YÜZ TANIMA İHALESİ

EGM’nin 19 Mart’ta başlayan toplumsal tepkilerin hemen öncesinde ve sonrasında bu denli kapsamlı güvenlik alımları yapması dikkatleri çekti. İhalelerin içeriği ve zamanlaması, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla belirgin bir artışa işaret ediyor.

Related Posts

Arıkan’dan Şimşek’e eleştiri: “Hey George, versene borç — ‘Olmaz Mehmet, sizde adalet yok’”

Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Türkiye’nin yolsuzluk, mafya ve hukuk endekslerinde dünyanın en kötüleri arasında yer aldığını belirterek, “Sayın Şimşek valizi eline alıp ülke ülke dolaşıyor ama kimse Türkiye’ye güvenip yatırım yapmıyor” dedi.

Avrupa borsaları ticaret anlaşmasının ardından rahat bir nefes aldı

Anlaşma, Trump’ın İngiliz ihracatına uyguladığı yüzde 10’luk gümrük vergilerini yürürlükte bırakıyor, her iki ülke için de tarım ürünlerine erişimi sınırlı ölçüde genişletiyor ve ABD’nin İngiliz otomobil ihracatına uyguladığı yasaklayıcı gümrük …

Trump görüşme öncesi Çin’e ayar verdi

ABD-Çin görüşmeleri öncesinde Trump’tan Çin’e yanıt geldi. ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e yönelik yüzde 80’lik tarifenin doğru göründüğünü belirtti.

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Borsada takas süresi kısalıyor: Yatırımcılar için yeni dönem başlıyor!

Borsada takas süresinin kısaltılması, işlem hacimlerinde önemli artışlara yol açabilir. Uzmanlar, bu değişikliğin yatırımcılar için daha hızlı işlem yapma imkanı sunacağını belirtiyor. Yatırımcılar ve aracı kurumlar, uyum sürecine hızla adapte olabilir.

500 kişiye iş verecekti: Otomotiv devi yatırımdan vazgeçti iş umudu yattı

Nissan Motor, Japonya’nın güneybatısındaki Kyushu adasında elektrikli araçlar için planladığı 1,1 milyar dolarlık pil fabrikası yatırımından vazgeçtiğini duyurdu. Ocak ayında açıklanan projede, Kitakyushu kentinde 153,3 milyar yen (yaklaşık 1,1 …